Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Insändare: Fiskar kan inte skrika och har inte mjuk päls

carp-3013463_1280När det gäller fiskar finns inget sätt att döda dem på som kan kallas humant.

Jag är uppvuxen med att fiska på somrarna och försöka äta lax så ofta som möjligt i försök att vara nyttig. Vid 17 års ålder blev jag “vegetarian” efter att ha fått umgås med kor och grisar i min utbildning. Men jag fortsatte att äta fisk. Kanske för att det var bekvämt. För att jag tänkte att det var nyttigt. Kanske mest för att jag inte kände samma empati med fiskar, inte värderade dem lika högt som andra djur.

Mycket av detta var dock ren ignorans från min sida. Till slut kunde jag inte längre bortse från att även fiskar har välutvecklade nervsystem och kognitiva förmågor.

Jag har alltid varit för “human” slakt, djuren ska dö så fort som möjligt om de ändå ska dö. När det gäller fiskar finns det dock inget som kan kallas humant.

Fiskarna fiskas upp och kvävs till döds på torra land eller gasas i koldioxidbad i många minuter innan de får gälarna uppskurna. Inte ens

mina mest köttätande klasskompisar på Sveriges Lantbruksuniversitet kunde blunda för att det är fel. Dessutom fiskas många andra djurarter upp i näten och dör en plågsam och definitivt helt onödig död.

Fiskar dödas i större antal än något annat djur i Sverige och det sker på ett sätt och med metoder som vi inte tillåter när det kommer till andra djurslag. Ändå är det ingen som bryr sig.

Fiskar kan inte skrika, de har inte mjuk päls och många tycker att de är fula. Men är det skäl nog för att inte se att de också lider?

Fiskar kan känna smärta, de kan ha familjerelationer och de kan leka.

Idag har jag inte ätit fisk eller skaldjur på 3 år, prova vara utan du med!

Anna, medlem i Djurens Rätt

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *